sti: velkommen > medlemsområde > arrangementer >
Velkommen
Selskabet
Medlemsområde
Årbogen
Bogtilbud
E-bøger
Eksterne links
Søgning
Hjælp
Kontakt

Arkiv for sæsonprogrammer

Her finder du hele indeværende sæsonprogram samt efterhånden tidligere års sæsonprogrammer. De er ordnet sæsonvis og giver dig mulighed for at orientere dig i medlemsaktiviteter Selskabet har afholdt gennem de senere år.

 

Sæson 2011/12

 

Program for arrangementer i efteråret 2011

 

Regensens hemmeligheder

Omvisning ved Josefine Albris, mandag 19. september kl. 14 eller kl. 15.30. Mødested oplyses ved bekræftigelse af tilmeldingen.
Collegium Domus Regiæ – i daglig tale Regensen – er Danmarks næstældste kollegium og blev indviet i 1623. Den røde gård har siden da, med sine 100 alumner, dannet ramme for en særlig del af dansk studenterliv og -kultur. Regensen er således en studentikos parallelverden, hvor historien lever i bedste velgående. Omvisningen vil tage os med ud og ind gennem fortiden og nutiden, når vi bl.a. besøger kirkesal, ligbærerrum, bibliotek og Bjørnegrotte.
 Tilmelding foregår skriftlig på bjdahl@comxnet.dk eller ved fremsendelse af en frankeret svarkuvert (6,00 kr.) til Bjørn Westerbeek Dahl, Willemoesgade 61.4.th., 2100 København Ø, senest 10. september. Nævn venligst i emnefeltet, hvilken omvisning, du foretrækker og antallet af tilmeldte.

 

Pompejanske rumudsmykninger

Foredrag ved Kirsten Nørregaard Pedersen, mandag 17. oktober kl. 19.30 i Vartovs store sal
Med genopdagelsen af den pompejanske dekorationskunst i midten af 1700-tallet ændredes synet på antikken: Pompejiområdet fremstod nu som en genvundet kultur, hvis særegne farver, fascinerende figurmotiver og fortryllende ornamentik begejstrede malere og arkitekter. Kunstnerne inspireredes nu til at genskabe antikkens løsslupne motivkreds og stærke farvepalet i nybyggede ejendomme og nyindrettede interiører. Dette skete også i Danmark i årene fra 1830. Det var typisk den nationalliberale oppositions hovedpersoner, som iværksatte udsmykningerne som ideologisk ramme om bevægelsen mod folkestyre. 

 

”Kunstnerforeningen af 18. November”

Præsentation af foreningen ved arkitekt Niels Wamberg i dets lokaler ved Marmorkirken. lørdag den 19. november 2011 kl. 14. – Mødested oplyses ved tilmelding.
”Kunstnerforeningen af 18. November”, eller i daglig tale blot ”Kunstnerforeningen” har sin oprindelse i 1842, hvor københavnske kunstnere hyldede Bertel Thorvaldsen med sang og fakkeltog
udenfor hans bolig på Charlottenborg, aftenen før billedhuggerens fødselsdag den 19. november.
 Lokalerne er små og vi må begrænse antallet af personer til 60 personer. Tilmelding foregår skriftlig på bjdahl@comxnet.dk eller ved fremsendelse af en frankeret svarkuvert (6,00 kr.) til Bjørn Westerbeek Dahl, Willemoesgade 61.4.th., 2100 København Ø), senest 10. november. Nævn venligst, hvilken omvisning, du foretrækker og antallet af tilmeldte. Bemærk, at ”Kunstforeningen” ligger på en 4. sal med 93 trin til etagen.

 

Præsten i Vartov

Foredrag ved Bjørn Westerbeek Dahl, Vartovs Store sal, tirsdag den 6. december 2011, kl. 19.30
Anders Mathiesen Hjørring var præst i Vartov, da den svenske Karl Gustav i august 1658 besatte stiftelsen, der dengang lå ved Sortedamssøens nordvestlige hjørne. Han oplevede den fjendtlige besættelse frem til evakueringen i november samme år. Belejringstiden har han beskrevet flere gange i dagbogsform, som skuespil og i pamfletform med talrige genudgivelser frem til begyndelsen af 1800-tallet. I forbindelse med en planlagt udgivelse af hans store og hidtil upublicerede manuskript ”Leyers Dagværk” fra 1663 berettes her om hans liv og værker før, under og efter belejringen.

Program for arrangementer i foråret 2012

Textilernes hemmeligheder

Foredrag ved arkæolog, cand. mag. Trine Borake, onsdag den 15. februar 2012, kl. 19.30, på Københavns Museum (tidligere Københavns Bymuseum), Vesterbrogade 59.

De arkæologiske udgravninger af lossepladser fra 1700-tallet i København har frembragt en bred vifte af fund, som er med til at forandre forskernes syn på 1700-tallets materielle kultur. Det drejer sig særligt om udgravningerne til A. P. Møllers hovedsæde i Amaliegade omkring 2005. Foredragsholderen har analyseret de righoldige tekstilfund, og hun vil fortælle om resultaterne af sit arbejde.

 

Thorvaldsen i København

Foredrag ved direktør for Thorvaldsens Museum Stig Miss, mandag den 19. marts kl. 19.30, i Vartovs Store Sal, Farvergade 27 H.

Bertel Thorvaldsen blev født i København den 19. November 1770 og døde  her den 24. Marts 1844. Derimellem tilbragte han over 40 år i Rom, hvor hans berømmelse blev skabt og hvor størstedelen af hans kunstneriske værk blev til. Men hans ungdom i København indtil efteråret 1796 og hans alderdom i København fra september 1838 til hans død markerer både i hans liv og i hans kunst to meget selvstændige perioder, der tydeligt adskiller sig fra de mange år i Rom. I det vibrerende og livlige København i slutningen af 1700-tallet boltrer Thorvaldsen sig i byens kulturelle og selskabelige liv ligesom han tager del i forskellige udsmykningsopgaver og målrettet arbejder på sin karriere. Alderdommens København i absolutismens sidste år er ganske anderledes, og de officielle opgaver får en hel anden karakter, men det nære liv får til gengæld stor betydning og det afspejler sig naturligvis også i hans kunst”.

 

Moden belyst ved fra Daells Varehus’ kataloger

Foredrag ved designer og foredragsholder Marlene Voigt, onsdag den 11. april  2012, kl. 19.30, på Københavns Museum (tidligere Københavns Bymuseum), Vesterbrogade 59

Daells Varehus står for mange som indbegrebet af det københavnske stormagasin, og det havde sin storhedstid i 1950’erne, da mange ”gik om ad Nørregade” som det berømte reklameslogan lød.
Den 11. april kan man genkalde sig kassebukserne og det laksefarvede undertøj og tage med på en nostalgisk rejse i kvindekultur og stilhistorie gennem ni årtier. Udgangspunktet er Daells Varehus' kataloger, og vi vil enten genopleve barndommens bukser, mors kitler og laksefarvede lingeri – eller måske høre om disse beklædningsgenstande for første gang! Sammen dykker vi ned i et stykke overset "kulturarv".

 

Politigården

Omvisning ved politiassistent Flemming Højgaard, lørdag den 5. maj. kl. 13, eller lørdag den 12. maj, kl. 13

Selskabet for Københavns Historie har tidligere besøgt Politigården, men vi får  til stadighed opfordringer til at gentage successen, og nu har en lejlighed budt sig til: Flemming Højgaard, der har arbejdet på Politigården i en årrække, er nu omviser på stedet, og sammen med ham vil vi få lejlighed til at se ”Gårdens” mange krinkelkroge, trapper og korridorer, kontorer af forskellig art, herunder Politidirektørens kontor og parolsalen. Turen afsluttes i den moderne vagtcentral.

Deltagelse

Deltagelse forudsætter oplysning om deltagernes CPR-nummer, der meddeles omviseren ved turens begyndelse (det er altså ikke selskabet, men Politiet, der skal have denne oplysning).
 For at deltage i en af omvisningerne kræves forudgående tilmelding: Send os derfor en meddelelse om, hvilken dag du ønsker at deltage (og antallet af deltagere), så vi har dit ønske senest den 25. april kl. 18. Derefter får alle besked og nærmere oplysning om mødested m.v. – Har du e-post kan du lettest gøre det ved at sende mig en mail med tydelig angivelse af, hvilken dato og hvor mange pladser, du ønsker i emnefeltet, f. ex. 5.5.2012, 2 personer (da det letter ekspeditionen betydeligt). – Har du ikke e-post endnu, skal du sende en frankeret svarkuvert til B-post (fra 1.1.2012: 6,25 kr.) til Bjørn Westerbeek Dahl, Willemoesgade 61.4.th., 2100 København Ø.

 

Omvisning i Møntmestergården i Aarhus (tidl. Århus og Aarhuus), 18. maj 2012, kl. 12.45

Som tidligere annonceret arrangerer Selskabet for Københavns Historie en
omvisning i Møntmestergården i Købstadmuseet Den Gamle By i Aarhus, fredag
den 18. maj 2012. Mødested ved indgangen til Den Gamle By, kl. 12.45.

Møntmestergården fra Borgergade i København er den ene af de kun to
bygninger fra København i Den Gamle By. Møntmestergården er købstadmuseets
største enkeltbygning, den anden københavnske bygning en af de mindre, idet
der her er tale om en retirade! Vi ser begge dele, og bruger mest tid på den
genopførte Møntmestergård, der har været pakket ned siden 1940’ernes
saneringer i Borgergade/Helsingørsgade. Læs mere om gården på
www.DenGamleBy.dk.
 Dagen er fredagen efter Kristi Himmelfartsdag, hvor DSB udbyder endog meget
billige tur/retur-rejser, og turen kan således klares for en billig penge
som en endagstur. Bemærk, at deltagerne selv skal sørge for transport. De
billige DSB-billetter kan kun købes via internetadressen www.dsb.dk og
salget begynder den 19. marts.
 Deltagerne skal selv betale entré til Den Gamle By (100 kr.). For at opnås
grupperabat (80 kr.) bedes man tilmelde sig til Nils Kr. Zeeberg på
nils.zeeberg@youmail.dk eller pr. brev til Nils Kr. Zeeberg, Margrethevej 5
A, 1. tv., 2900 Hellerup, senest 10. maj.

Tilbage til toppen


Genveje:

Aktuelle sæsonprogram


Arkiv:

Arrangementer 2013/14

Arrangementer 2012/13

Arrangementer 2011/12

Arrangementer 2010/11

Arrangementer 2009/10

Arrangementer 2008/09

Arrangementer 2007/08

Arrangementer 2006/07

Arrangementer 2005/06


© Selskabet for Københavns Historie 24. august 2006
Valid XHTML | Valid CSS | Copyright | Privatliv | Links til siden | Kolofon |