Indholdsfortegnelse

 


 

Forfatter: B. H. Faber (Ludvig J. Flamand)
Titel: Kjøbenhavns Bombardement 1807
Udgivet: Kbh., 1860
Kbh., kobenhavnshistorie.dk, 2007

 

Introduktion til webudgaven

Hermed vil Selskabet for Københavns Historie præsentere B. H. Fabers bog "Kjøbenhavns Bombardement 1807, eller de tre Rædselsnætter" på sin hjemmeside.

Bag navnet B. H. Faber skjuler sig litteraten Ludvig J. Flamand. Han var født i år 1800 i København og kunne således selv have haft nogle erindringer om Københavns bombardement i 1807, men det røber han intet om i den bog, han i 1857 udgav om begivenhederne, og der åbenbarer sig en ikke en særlig udførlig gennemgang af netop bombardementet og deres konsekvenser. Det har rimeligvis skuffet en del Læsere. Og når Flamand har givet sin bog titlen "Kjøbenhavns Bombardement 1807, eller de tre Rædselsnætter", kan det kun være af salgstekniske grunde.

Flamands pointe med bogen er da også en anden end at beskrive befolkningens vilkår under bombardementet. I stedet for en skildring af bombardementet og dets følger, der er overstået på få sider et godt stykke inde i bogen, har Flamand valgt at skildre de politiske og militære forhold før, under og efter de dramatiske dage.

Bogen er skrevet i den nationale begejstringsrus efter den indbildte sejr over Slesvigholstenerne i Treårskrigen 1848-50 og den skal vise den ædle danske hæderlighed i modsætning voldelige udenlandske overgreb på det lille, forsvarsløse Danmark. Parallelerne var ikke til at tage fejl af for de mange samtidige læsere. Dem var der vitterligt mange af i samtiden, og Flamand kunne i 1860 udsende 2. oplag af sin bog om Bombardementet.

Flamand var som det anføres i f. ex. Dansk Biografisk Lexikon "litterat", og ikke historiker. Det var vel derfor han kaldte sin bog for "et historisk maleri", så han var dækket ind mod kritik fra fagfolk. Skildringen er dog ikke fiktion, men amatørhistorikerens forsøg på at forklare de dramatiske begivenheder for den store almenhed ved en stor bred historiefortælling. Deri ligger dens værdi for os i vore dage.

Bogen er udgivet med den ortotografi, som Flamand benyttede i 2. oplag af sin bog og med de fire litografier, som han lod bogen udstyre med. Det var ikke et luxusværk, og også forlæggets billedkvalitet er ringe. På godt og ondt er Flamands bog en folkebog for 1850'ernes danskere.

 

Kjøbenhavns Bombardement

1807,

eller

de tre Rædselsnætter.

Et historisk Maleri

af

B. H. Faber.

____________

Andet Oplag.

____________

Med en Tegning af Englændernes Batterier
samt 4 nye Lithographier.

 

Kjøbenhavn 1860.

Forlagt af Bog- og Papirhandler J. C. Borup,
Hvælvingen Nr. 10.

Trykt hos C. J. Elvius, Pilestræde 23.


[2]

[Tom side]


[3]

Livjæger-Corpset

paa dets

Halvhundrede-Aars Jubilæum,

da det

i Udfaldene den 17de, 20de, 25de, 26de og
31te August 1807

erholdt Ilddaaben,

og under dets kjække chef

Major Holstein,

som sagdes altid at vise Insurbordination, naar der

befaledes Retirade,

indlagde sig et berømmeligt Navn

for

Tapperhed og Mod

    tilegnet
med sand Høiagtelse
af
Forlæggeren.

 

 

 

 


[4]

[Tom side]